Kunskap, verktyg och uppriktig dialog – så här växer klimatledarskapet

Hur kan jag som chef påverka samhället i att gå från klimatkris till en regenerativ framtid? Vad är svårt och lätt i att driva omställning i min organisation? Och spelar det egentligen någon roll vad jag gör?

Svaret på sista frågan är ja. Absolut. Hur omställning sker i Sverige och globalt är beroende av hur varje chef och ledare utövar ledarskap, och använder sin påverkansmöjlighet utifrån roll och position.

Därför var det fantastiskt givande att avsluta terminen med ett tredagars chefsinternat kring klimatledarskap. Internatet var en del av MiLs program för erfarna chefer (MEC). Femton chefer ur olika branscher, bolag och organisationer delade erfarenheter och undersökte möjligheter och svårigheter kring att få effekt i sitt omställningsarbete. Cheferna uppdaterade sig kring det klimatvetenskapliga läget, prövade back-casting kring cirkulär ekonomi, testade att skapa ett deep purpose, fick kartlägga sina samarbeten med ett systemiskt perspektiv utifrån grundtanken att allt vi gör hänger samman. Och vi fick besök av David Ekelund, VD på Icebug, som berättade om framgångar och svårigheter i ett Öppet forum.

Deltagarna prövade även verktyg. Praktiska modeller som Påverkanspilen och Scope 1-2-3 kan hjälpa oss avgöra hur vi kan skapa effekt här och nu, och isbergsmodellen a la Mission Innovation kan utmana oss att syna grundläggande antaganden om samhället och klimatet, hos oss själva och andra. Hur kan vi tänka nytt, innovera på ett mer radikalt sätt? Vi vet att vi inte bara kan betrakta omställning som en teknisk fråga, utan vi behöver förändra mänskliga beteenden och ompröva våra bakomliggande normer och föreställningar om hur man bygger ett gott samhälle för en planet i balans. Alltså behöver vi ompröva våra tankar om vad som ska innoveras, hitta sätt att mäta annorlunda mot andra mål, skapa smarta sätt att stödja och följa beteendeförändring och skiften i synsätt.

Känslorna påverkar ditt klimatledarskap

Cheferna fick avsluta med att utforska sina känslor kring att leda i klimatkrisen. Klimatfrågan berör på många plan – den är både global och djupt personlig, praktisk och existentiell. Den väcker känslor, från oro till misstro till hjälplöshet till hopp. Den berör chefer och medarbetare, oss alla som människor. Att vara acceptera och förstå egna och andras känslor är en nyckel för att kunna navigera i ledarskapet. Och ju mer nyanserat du som ledare kan benämna och reglera dina egna känslor, desto bättre kan du hjälpa dina medarbetare att hantera sina. Din känslokapacitet går att träna upp, till exempel det går att öka ditt Window of tolerance (Dan Seigel), alltså förmågan att hantera känslor utan att överväldigas eller stänga av.

Våra känslor för klimatkrisen kan vara paradoxala - jag kan vara djupt orolig för krisen och samtidigt tycka det är underbart med heta sommardagar. Julia Mosqueras forskning visar på hur det formas normer kring vilka känslor som upplevs som “rätt”, och hur det påverkar hur vi ser på oss själva och varandra. Vad är ok att känna, tänka, göra? Hur kan jag som chef möta och balansera både doomers och optimister, för att hitta gemensamma vägar framåt?

Att ha tillgång till dina känslor är viktigt som ledare. Om du som chef undviker att identifera och acceptera dina känslor, är det risk att de hindrar dig att ta viktiga steg i ditt klimatledarskap. En outforskad rädsla kan hindra dig från att ta upp en viss fråga till diskussion i ledningsgruppen, utmana rådande perspektiv – eller att söka nya samarbeten.

Hur skapar jag större handlingsutrymme i min roll?

Samtal om hur man kan utvidga sitt handlingsutrymme gav inspiration och mod till att ta nya steg, på ett sätt som passar den egna verksamheten. När chefer och ledare delar tankar, känslor och erfarenheter öppnas vägar, inåt och utåt. Vad vill jag? Ufifrån det behöver jag ta konkreta steg, påverka. Vilka blir mina förstas steg vidare för att driva utveckling? Alla var eniga: handlingsutrymmet finns om vi medvetet skapar det.

Vamt TACK kära deltagare för er öppenhet, klokskap, uppriktighet ... och fantastiska framträdanden på Future Imagination Laboratory Stage!
Och tack särskilt till mina MiL-kollegor Lena Axén Jergmo och Axel Carlberg, för gott samspel och ständig utveckling av både design och de stora frågorna i programmet.

Och tack Joakim Forsemalm och Gabriela Jones, för hur vi hjålps åt att utforska och utveckla tankar och kunskap kring klimatledarskap.

Är du nyfiken på att utmana dig eller din ledningsgrupp i ert klimaledarskap? Vill du utforska det mänskliga av att leda omställning, och tänka i nya banor, mer radikalt – eller bara stå stadigare? Välkommen att höra av dig! (Och du når mig enkelt här.)

Nästa
Nästa

Icebugs IDG-arbete: tre viktiga resultat och faktorer för framgång